buszos utazás

Bizonyára több ember utazott már buszon, hiszen a városi közlekedés ezt erősen megkívánja. De azok elvileg nem több órás hosszú utak. Viszont ha például vidékre megyünk nyaralni, elengedhetetlen, hogy kipróbáljuk a busszal való utazást. Ami lehet kényelmetlen, kimerítő, zajos, vagy az ellenkezője is, ez embertől függ. De hogy valóban túléljük, és igazán élvezetes legyen, íme néhány tipp, csak olvassunk tovább.

Természetesen a buszos utak nagyon csábítóak a turisták körében, hisz vannak egész olcsó utak is. Előnyei, hogy lehet aludni bármikor, nem kell egész végig az utat bámulni vezetés közben. Nos, ez előnyös, de bármennyire csábító lehet, azért van néhány dolog, ami ellene szól. Ebben a cikkben végignézzük az előnyöket, és a hátrányokat. Megmutatjuk, hogy lehet élvezni, és egészségesen eltölteni egy igen hosszúra sikerült utat is. Valamint segíthet a döntésben, hogy bevállaljunk-e egy hosszabb utat autóbusszal.

Biztonság

Sajnos gyakran történnek balesetek, vagy van olyan is, hogy megtámadják az utazókat, bár ez országtól függ. Tehát sok minden történhet egy busszal. Kis kutatást végezhetünk, ahova fogunk majd menni. Keressünk internetes oldalakat, ahol balesetekkel foglalkoznak, majd kutassuk ki, hogy az adott helyen történtek-e valamilyen balesetek. Persze ez csak statisztika, könnyen lehet, hogy sokáig nem lesz semmi baj. De jobb tudni, hogy az ország, ahova megyünk, biztonságos, csendes-e, és tudunk majd rendesen pihenni. Talán ezek tudásának függvényében könnyebben el tudjuk dönteni, hogy utazunk-e, vagy keresünk egy másik úti célt.

Idő és pénz

Időt takaríthatunk meg, ha előre pontosan megtervezzük, hova és hogyan megyünk. Gondoljuk át minden szempontból, beleértve a járművekre is gondoljunk, hogy melyikkel a legcélszerűbb és persze a legolcsóbb. A buszozásnál képzeljük el, hogyan fogunk utazni, milyen a busz kényelme, mennyi időt fogunk tölteni az utazással. És ha valóban megéri, csak.
akkor induljunk neki a kiruccanásnak. Mindenképp tanácsos előre gondolkodni, hiszen a korai tervezéssel megmenthetünk sok mindent, talán az egész nyaralásunkat. Ha kigondoltuk mi lesz, aludjunk rá néhányat, ez a biztos, és ha már teljesen összeállt a terv, csak ezután vágjunk neki.

Kényelem

Ez az a pont, ami senkinek sem mindegy. Erősen rázó az út? Kényelmetlen az ülés? Nincs levegő? Huzat van? Valóban nem lehetne igazán jó, ha a hét órás utunk össze-vissza rázkódó, zötykölődő, és kényelmetlen lenne. No meg a 45 férőhelyes buszon 65 ember utazna egymás hegyén, hátán.

A sofőrnek sem mindegy, hogy hány embert szállít, ez attól függ, hány férőhelyes a busza. Most már figyelnek arra, hogy senkinek sem szabad állnia, pláne a hosszabb, több órás utakon. Gyakran lehetséges olyan is, hogy választhatunk ülést. Természetesen a legjobb ülések az első, és ha van, akkor az emeleten az első ülések. Persze ezt mindenki maga dönti el, hogy neki hol a legkényelmesebb. Akadnak buszok, ahol a hátsó ülések kicsit magasabban vannak, sok ember például szeret ott ülni.

De még mielőtt elkezdődik az út, a poggyászunkat a megfelelő helyre kell tenni. Sok esetben, jobb helyeken felszállás előtt ezt a sofőr intézi el, elpakolja a nagyobb bőröndöket a csomagtérbe. Persze akadnak kivételek itt is bőven.
Fel a buszra csak azokat a holmikat vigyük magunkkal, amik nem gátolnak a kényelmes ülésben. A nagyobbak csak útban lennének, de hát ez logikusan hangzik. Tehát foglaljuk el kényelmesen a helyünket, próbáljunk minél komfortosabban ülni, hiszen sok-sok óra vár ránk.

Mit vigyünk, és mit vegyünk?

A legfontosabb, hogy rétegesen öltözzünk. Az idő nem mindig lesz hűvös, vagy meleg, és mindenre érdemes gondolni. Tehát ha 36 fokos melegben indulunk útnak, pakoljunk be kardigánokat is, gondoljunk a hidegebb napokra.

Víz is mindenképp legyen nálunk, egészséges és bármikor jól jöhet, pláne a kánikulában. Ha elfogyna véletlenül, akkor se essünk kétségbe, hiszen a busz a hosszabb utakon többször megáll, és akkor megtölthetjük a kiürült flakonjainkat. Persze vásárolhatunk is bármilyen üdítőt, ahogy nekünk tetszik.

Minden utazás előtt érdemes magunkkal vinni a napi gyógyszeradagunkat, pláne ha több napra megyünk, akkor természetesen több napi adagot csomagoljunk el. Még akkor is célszerű gyógyszereket eltenni, ha nem vagyunk betegek, mert fájdalomcsillapító mindig legyen nálunk. Sosem lehet tudni, mikor fájdul meg a fejünk, vagy akármi is történhet.

Megérkezés

Majd eljön az idő, amikor megérkezünk a kijelölt helyre. Már nagyon várjuk, árgus szemekkel figyelünk kifelé a buszból, lázasan összepakoljuk a holminkat. Érdemes leellenőrizni, hogy mindenünk megvan-e, és nem hiányzik-e valami.

A kiszállás után nyújtózzunk nagyokat, ropogtassuk meg elgémberedett csontjainkat. A poggyászt szintén ellenőrizzük le, hogy minden csomagunk hiánytalanul megvan, és semmi sem veszett el. Végül pihenjük ki az utazás minden fáradalmát, és élvezzük magát a kikapcsolódást.